Nájdi motiváciu začať

Všetci dobre vieme, že pri vykonávaní akejkoľvek činnosti je správna motivácia kľúčová. Pre každého napríklad platí, že hlad je dostatočná motivácia vyhľadať jedlo. Ale ako to funguje s cvičením? Možno si myslíte, že mať vyšportované telo je hlavná motivácia väčšiny športovcov. Lenže toto samotné nestačí. Človek je stvorený na uspokojovanie vlastných potrieb. Ak máme obdobie, v ktorom cítime, že obdiv okolia pre naše vyšportované telo by nám priniesol potešenie, prípadne uspokojenie, vytvoríme si motiváciu začať na ňom makať. Lenže túžby sa v čase neustále menia. Prídu chvíle, kedy dostaneme chuť na čokoládový koláč a osvojíme si presvedčenie, že tento koláč najlepšie uspokojí naše aktuálne potreby a túžby. Vtedy môže ísť túžba po obdive rýchlo do úzadia aby sme si mohli uspokojiť aktuálne potreby. Je teda potrebné nájsť dostatočne silnú motiváciu, ktorú neprekoná akákoľvek aktuálna potreba či túžba. Takú, ktorá nás vždy upozorní na to, že je tu niečo, prečo toto teraz nestojí za to.

Ponúknem vám návod na vytváranie motivácie, ktorý funguje mne. V prvom rade je potrebné sa vzdelávať. Nie je podstatné či ide o cvičenie, zdravé stravovanie, či otužovanie. Začnite tým, že si prečítate nejaké články o tom, aké benefity vám prinesie činnosť, s ktorou chcete začať, prípadne aké nástrahy na vás čakajú, ak ju budete dlhodobo zanedbávať. Čím viac sa o danej téme naučíte, tým skôr sa ponoríte do jej vykonávania. Samy budete cítiť, kedy máte informácii už akurát na to, aby ste začali. Ja využívam aj zapisovanie si poznámok. Keď nájdem zaujímavé informácie o benefitoch cvičenia, poznačím si ich a následne keď mám zlý deň a neviem sa presvedčiť ísť si zacvičiť, vrátim sa k týmto mojim motivačným citátom.

Ako ďalšiu využívam psychickú prípravu na cvičenie. Ak ma čaká tréning až po práci, vždy keď mám možnosť, zbehnem v myšlienkach popri práci k tréningu. Predstavujem si čo budem robiť, predstavujem si, že si to užívam s úsmevom na tvári a cítim sa radostne a plná energie. Vytvorím si takto pozitívne asociácie s cvičením, ktoré ma čaká a už sa na ňho počas dňa neviem dočkať.

Podobne môžete využiť silu mysle vo večerných hodinách. Myseľ je tvorca našej reality, zhmotňuje to, po čom túžime. Keď si večer ľahnete do postele, predstavte si seba v budúcnosti, ako ste už dosiahli to, kam sa chcete dostať. Vcíťte sa do osoby, ktorou chcete byť. Chcete byť vrcholový bežec na dlhé trate? Predstavte si ako po náročnom behu dorazíte do cieľa a opojí vás pocit šťastia a spokojnosti z dosiahnutého úspechu. Predstavte si všetkých ľudí, ktorí vám fandia, ako zdieľajú vašu radosť a nadšenie. Chcete byť vo vysokom veku stále vitálni a plní života? Predstavte si seba, ako si o 30 rokov idete zacvičiť a cítite sa skvele, vaše telo je stále pripravené vykonávať všetky činnosti, ktoré od neho očakávate a máte radosť zo života. Skúste si v mysli naprogramovať život, ktorý chcete žiť a uvidíte, ako vaše telo bude kráčať po tejto ceste.

Ako hovorí Robin Sharma vo svojej knihe 5am club „Kľúčom ku šťastiu – a vnútornému pokoju – je vedomie, že ste spravili všetko, aby ste získali svoju odmenu a vášnivo investovali do húževnatého úsilia stať sa najlepším človekom, akým môžete byť.“

Keď nájdete tú správnu motiváciu, ktorá vás poháňa cez všetky prekážky, už sa jej nepustite. Verte tomu, že zlyhanie neexistuje a ste stále na svojej ceste, presne tam, kde máte byť.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *