Priprav sa na zmenu návykov

Ak si našla aktivitu, ktorá ťa napĺňa šťastím a energiou, máš výbornú motiváciu vykonávať ju čo najčastejšie a si rozhodnutá na sebe pracovať, už ti zostáva len jediné. Zaradiť ju do svojho každodenného života. Každý z nás má už vybudované nejaké návyky, ktoré sa v určitej pravidelnosti opakujú. Či už je to 2-krát za deň umývanie zubov, raz týždenne si pozrieť novú časť seriálu, alebo raz za mesiac podstrihnúť vlasy. Nech chceš do tohto režimu zaradiť akúkoľvek aktivitu, dôležité je postupovať systematicky. Niekedy sa to môže zdať náročné, ale keď je motivácia dostatočná, je to náš hnací motor, ktorý nás prevedie cez všetky zlé nálady a opustené myšlienky.

            Začni tým, že si vedome premyslíš ako vyzerá tvoj týždeň. Môžeš si to aj písať na papier, prípadne skús aplikáciu v mobile, do ktorej si budeš značiť jednotlivé aktivity. Potom si vyznač časy, kedy by si mohla zaradiť svoj nový návyk do programu. Prihliadaj aj na náročnosť jednotlivých aktivít, ktoré nasledujú po sebe. Je dôležité, aby si sa napríklad v čase novozaradeného tréningu nemohla vyhovoriť na to, že si príliš unavená, lebo si bola zrovna okopávať záhradku. Stanov si čas, ktorý vieš, že budeš schopná dodržať. Samozrejme, že občas sa môžu vyskytnúť neočakávané vstupy do dňa, ktorým sa nebudeš vedieť vyhnúť. Kľúčom však je nikdy nevynechať svoju novú aktivitu viac ako 2-krát po sebe. Je úplne bežné, že sa nebudeš vždy tešiť na to, že si môžeš ísť zacvičiť alebo uvariť zdravé jedlo. Vôbec sa za to nesúď a prijmi všetky svoje nálady tak, ako sú. Všetko je s tebou teraz v poriadku a ty sa bez ohľadu na svoju náladu môžeš naplno venovať svojmu novému návyku. Dôležité je, aby tvoje nálady nemali príliš veľký vplyv na vykonávanie novej aktivity. Tak ako si dokážeš umývať zuby smutná, alebo nahnevaná, dokážeš to aj s cvičením a dokonca je veľmi veľká šanca, že tvoja nálada sa po tréningu zlepší.

            Ďalší tip je spojiť si svoju novú aktivitu s niečím príjemným. Aj keď by si zrovna nemala chuť sa jej ísť venovať, iná príjemná aktivita ti zlepší deň a pomôže ti nájsť silu a odhodlanie. Ak máš napríklad rada pokojný čas na kávu, skús hneď po kávičkovaní roztiahnuť podložku a zacvičiť si. Tvoje telo bude šťastné, že si mu dopriala to čo má rado a zato ťa odmení pozitívnou energiou, ktorú ty hneď využiješ vo svoj prospech 🙂 Alebo keď ťa teší pozeranie svojho obľúbeného seriálu, hneď ako skončí diel sa postav a pracuj na svojom novom návyku.

            Začni hneď ráno. Rovno po prebudení si predstav, ako by si chcela aby vyzeral tvoj deň. Mysli na aktivity, ktoré by si chcela počas dňa spraviť a aj na pocity, aké pri nich zažívaš. Ak ťa čaká nejaká náročná úloha, predstav si čím príjemným sa po jej dokončení odmeníš. Potom vstaň a začni deň s dostatkom tekutín a zdravími raňajkami. Správny začiatok dňa je skvelou prípravou na jeho úspešný priebeh. Počas dňa, keď budeš mať tendenciu skĺznuť naspäť k starej rutine, spomeň si na svoje ráno a na to, že si nechceš pokaziť taký úspešný deň. Kľudne si nájdi nejaké motivačné video a keď cítiš, že ho potrebuješ, pusti si ho a nalaď sa späť na pozitívnu vlnu. Keď sa cítiš bezmocná, predstav si akoby si vyšla zo svojho tela a pozeráš sa sama na seba a na svoje pocity. Čo táto osoba teraz potrebuje najviac? Je to docenenie? Povzbudenie, alebo uznanie pocitov? Dopraj sama sebe to, čo cítiš že ťa motivuje pokračovať na svojej úspešnej ceste a poďakuj sa sama sebe, že to všetko tak skvele zvládaš. A neustále pokračuj v budovaní svojich úspešných návykov.

Nedovoľ však, aby tvoje dni skĺzli k bezmyšlienkovitému stereotypu aktivít. Stále ži v prítomnom okamžiku a vnímaj ako sa cítiš a čo potrebuješ. V konečnom dôsledku by ťa mali tvoje denné návyky robiť šťastnou a zároveň sa postarať o tvoju zdravšiu a spokojnejšiu budúcnosť.